Blog

De natuur is superkrachtig. Graag geven we je wat achtergrondinformatie over de verschillende groenten en producten die wij aanbieden. Met tips over hoe je ze kan verwerken.

Krulpeterselie

Dit geneeskrachtige, opwekkende kruid komt van oorsprong uit Zuid-Europa en de oostelijke Middellandse Zee.  Het werd in de Middeleeuwen al als groente verbouwd. Peterselie is rijk aan vitamine K, B11, C en provitamine A en de mineralen foliumzuur, kalium en ijzer. Peterselie bevat ook etherische oliën waaronder apiol, wat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het werkt antibacterieel, vochtafdrijvend, verbetert de spijsvertering en helpt tegen een slechte adem. Peterselie is een echte weerstandsbooster en goed voor hart en vaten en sterke botten!

Krulpeterselie gebruik je vooral door koude gerechten en als garnering. Je kunt peterselie  gebruiken om je soepen een finishing touch te geven, als toevoeging in de kruidenboter, door de mayonaise en in een smoothie. Neem een half bosje fijngesneden peterselie, een in stukjes gesneden avocado, een paar fijngesneden honingtomaatjes en wat knoflook, peper en zeezout. Pureer met een staafmixer of gebruik de blender, en smullen maar!

Olijfolie: oeroude vloeibare geneeskracht!

Ouder dan de weg naar Rome

De olijfboom is één van de oudste en meest bekende gecultiveerde bomen ter wereld. De boom is afkomstig uit Azië en verspreidde zich 6000 jaar geleden vanuit Iran, Syrië en Palestina naar de rest van het Middellandse Zeegebied. In Griekenland staat momenteel de oudste olijfboom van drieduizend jaar oud.
De olijfboom kan zo´n 10 meter hoog worden en hij heeft groene bladeren met een zilverachtig glimmend laagje erop. Vanaf het zevende jaar draagt een olijfboom vruchten.

Rijk aan voedingsstoffen

De zuivere, extra vierge variant van de olijfolie die De OerBoer verkoopt is enorm rijk aan voedingsstoffen en wordt gewonnen aan de hand van een mechanische extractie zonder gebruik van chemische bestanddelen en zonder de olie te verwarmen. Dit zorgt van behoud van alle voedingsstoffen. De olie is geschikt voor rauw gebruik, maar ook voor bakken en braden. Olijfolie is rijk aan vitamine A, D, E en K, onverzadige vetzuren en omega 3 en 9. De belangrijkste anti-oxidant die olijfolie bevat is hydroxytyrosol, de meest krachtige anti-oxidant uit de natuur en 15 keer krachtiger dan groene thee. 

Voorkomt en geneest ziekten 

De olie is met recht medicinaal te noemen. Uit recent onderzoek blijkt het borst- en darmkanker te helpen reduceren. Ook stimuleert het de galaanmaak, waardoor de hele spijsvertering verbetert. Het voorkomt en geneest Alzheimer, hart- en vaatziekten, botontkalking en premenstrueel syndroom. Het gehalte aan oleocanthal geeft olijfolie ontstekingsremmende eigenschappen die spier- en gewrichtspijn helpen te verminderen. Ook ideaal als hoestsiroop: een soeplepel olijfolie voor het slapengaan helpt tegen nachtelijke hoestbuien. 

Bovendien is de olie goed uitwendig te gebruiken voor huid en haar. Olijfolie hydrateert, herstelt, verzacht en voedt de huid en voorkomt en vertraagt huidveroudering. Het hydrateert je haar, geeft het volume, gaat haaruitval tegen en herstelt gespleten punten. De olijfolie heeft zelfs positieve effecten  bij de behandeling en genezing van brandwonden.

Symbool van vrede, wijsheid en rijkdom 

De legendarische olijfboom wordt gekenmerkt door een buitengewone symboliek. In de Joodse traditie symboliseert olijfolie de goddelijke aanwezigheid en wordt het gebruikt voor de zalving en de doop. In het Oude Testament kwam de duif na de zondvloed terug met een olijftak in zijn snavel. Sindsdien symboliseert de olijftak vrede, verzoening en welwillendheid.

Tevens is de olijfboom en de olie een symbool van kracht, onsterfelijkheid, wijsheid, overwinning, vruchtbaarheid en rijkdom. In de Koran wordt olijfolie beschreven als “de olie van een gezegende boom, de olijfboom die noch van het Oosten noch van het Westen is”. Mohamed benadrukte de gezonde en reinigende werking van het product. Ook voor de oude Grieken was de olijfboom heilig: de kostbare olie speelde een onmisbare rol in cultuur en literatuur. Zo werd de winnaar van de Olympische Spelen geëerd met een krans van olijftakken en liters olijfolie. 

Een dosering van drie eetlepels per dag 
levert de meeste gezondheidsvoordelen op.


Bladselderij: smaakmaker met een verrassende twister

Selderij komt oorspronkelijk uit het westen en noorden van Europa. Het is een kruidenplant uit de schermbloemenfamilie met groene, platte bladeren die lijken op bladpeterselie. De smaak van bladselderij is fris en kruidig.

Bladselderij voegt naast smaak ook vitamine B6, B11, C en mangaan toe aan je maaltijd. Vitamine B6 helpt je lichaam onder andere bij het vrijmaken van energie uit je voeding en ondersteunt de goede werking van je zenuwstelsel. Het kruid helpt ook om de nieren, urinewegen, spijsverteringsorganen en geslachtsorganen te versterken. Tevens is het goed voor je gebit doordat het de vorming van speeksel bevordert.

Bladselderij kun je in zowel warme als koude gerechten gebruiken. Het is niet alleen lekker door soepen en sauzen, maar ook bij nasi, vis, vlees, stoofgerechten en salades. Je kunt het ook verwerken in loempia's en goed combineren met groenten als wortels, prei, sperziebonen en bloemkool. 

Eet smakelijk!